Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Amikor az édes: teher. A terhességi cukorbetegség

 

Támpontok a diabétesz labirintusához.

A várandósság 24-26. hete között esedékes a terheléses vércukorvizsgálat. Összegyűjtöttük az ehhez kapcsolódó tudnivalókat, hogy felkészülten érkezz a laborba. Ha diétára lesz szükséged, ahhoz is találsz tanácsokat, hogyan teheted könnyebbé ezt az időszakot. 

MI FOG TÖRTÉNNI?

A vizsgálat reggelén éhgyomorra kell érkezned, sőt, jó, ha már előző este sem eszel sok szénhidrátot. Gyors vérvétel után egy 75 gramm cukrot tartalmazó keveréket kell meginnod. (A cukrot előfordulhat, hogy neked kell vinned, gyógyszertárban vásárolhatsz kimért szőlőcukrot.) Ez első látásra (khm, másodikra is) rettentően töménynek tűnik, de sokat javíthatsz az ízén. Ha viszel citromot (ne bolti citromlevet, mert azt nem mindenhol fogadják el!), olyan, mintha csak egy limonádét innál. A reggeli „koktél” után várakoznod kell, és egy, majd két óra elteltével újra vért vesznek. A mintákat részletes vizsgálatra küldik, az eredményről hamarosan az orvosodnál tudsz érdeklődni.

HOGYAN KELL ÉRTELMEZNI AZ EREDMÉNYT?

Ha a vércukorszinted a terhelés után egy órával 10 mmol/l alatt, újabb egy óra múlva pedig 7,8 mmol/l alatt maradt, nincs további teendőd. "Csak" figyelj oda az egészséges táplálkozásra, étkezz minél színesebben! Ha a vércukrod magasabb lett, mint a határérték, diétát kell tartanod. Konzultálj a szülész-nőgyógyászoddal és dietetikussal, akik megszabják, naponta hány gramm szénhidrátot ehetsz majd. Általában 200, 180 vagy 160 grammot állítanak be. Hogy könnyebben tudj viszonyítani, néhány példa: 1 vizes zsömle 30 grammnyi, 1 deci tej 5 grammnyi, 100 gramm paradicsom pedig 4 grammnyi szénhidrátot tartalmaz.
Legtöbbször a diétával szépen tartható az optimális vércukorszint, de előfordulhat, hogy inzulinra is szükség lesz. Ezt az úgynevezett hatpontos vércukor profil-vizsgálat alapján tudják eldönteni.

A HATPONTOS VÉRCUKOR PROFIL-VIZSGÁLAT

Ha már megtanultad a diétát, a szakemberekkel közösen ellenőrizni tudjátok, működik-e a beállított szénhidrátmennyiség.

Ahogyan a neve is mutatja, hat mérést fognak elvégezni a laborban. Ekkor is éhgyomorral kell érkezned, és egy apró, ujjbegyből történő szúrással megmérik a vércukorszintedet. Így egy vizsgálatot rögtön ki is pipálhatsz, már csak öt maradt.

Az éhgyomri mérés után megreggelizel, majd egy óra elteltével újra megnézik a vércukorszintet. Ez ugyanígy történik a többi főétkezésnél is. Előre fel kell készülnöd az egész napra elegendő étellel és itallal, vagy helyben vásárolni valamit, ha erre van lehetőség. Mivel hosszadalmas a vizsgálat, érdemes könyvet, újságot, zenelejátszót (vagy társaságként valakit) magaddal vinned, hogy ne unatkozz!

MINDEN KEZDET NEHÉZ

Ne keseredj el, ha az első napokban nehezedre esik betartani a diétát! Eddig mást szoktál meg, nem szabályok szerint ettél, most pedig egy új rendszert kell beépíteni a napjaidba.

A dietetikustól sok segítséget fogsz kapni, például egy összefoglaló listát az alap élelmiszerek szénhidráttartalmáról. Kezdetben még mindent a papírról fogsz számolni, de nagyon hamar fejből is megtanulod az értékeket. Sőt, egy kis gyakorlás után már ránézésre is fogod tudni, hogy egy adag ételből körülbelül mennyit ehetsz. Így a munkahelyi ebéd vagy egy éttermi program sem okoz majd gondot!

SEGÍTS MAGADNAK!

Bármilyen diétáról is legyen szó, az mindig plusz odafigyelést igényel. A cukorbetegséggel sincs ez másképp, de adunk néhány ötletet ahhoz, hogy túllendülj az esetleges mélypontokon.

A cukros ételek természetesen tiltólistán lesznek a várandósság alatt, de ettől még nem kell lemondanod az édességről. Túróval, tejszínnel, natúr joghurttal és gyümölcsökkel például számtalan finomság készíthető.
A cukorpótló szerek használata kismamaként nem tanácsos, de rövid idő elteltével meg is fogod szokni a kevésbé édes ízeket.

Bátran kiélheted a kreativitásod a konyhában, nehogy ugyanazzal a menüvel sanyargasd magad több hétig! Próbálgass új ételpárosításokat, tapasztald ki, hogyan lehet minél több finom hozzávalóból megfőzni egy vércukorszint-barát ebédet!

Természetes, ha néha dühöt, tanácstalanságot érzel, vagy ha elkeseredsz a cukorbetegség miatt. Ez azonban egy szempillantás alatt elmúlik, ha a benned növekvő babára gondolsz. 

Az ő egészséges fejlődésénél nincs fontosabb, és a vércukorszintre való odafigyeléssel nagyon sokat teszel érte. A diéta alatt biztos lehetsz benne, hogy csupa jó minőségű étel jut el hozzá. Nem esel bele a „kettő helyett enni” hibájába, ezért a szülés után hamar rád fog menni a régi kedvenc farmered is.

Ha van lehetőséged, vegyél egy vércukormérőt, és magadnak mérd az értékeket! Otthon, nyugodt körülmények között biztosan jobb eredményt fogsz kapni, mint ha rendszeresen kórházba kéne járnod vizsgálatra.

TANÍTS ÉS MUTASS PÉLDÁT!

Ha a családban, baráti körben nincs cukorbeteg, akkor a környezetednek is meg kell tanítanod az új szabályokat. Például ha csupa jó szándékból megkínálnak valamilyen friss gyümölccsel – mondván, hogy ez biztos nem árt –, el kell magyaráznod, hogy a nap melyik szakaszában ehetsz gyümölcsöt, és miből mennyit. Könnyítsd meg a helyzetüket azzal, hogy részletesen elmondod nekik a szénhidrátszámolás csínját-bínját, és hangsúlyozd ki, hogy miért szükséges betartani az előírtakat! Biztosan nekik is az a legfontosabb, hogy egészséges babával bővüljön a család, és te is jól érezd magad.

Mivel rendszeresen mérni fogod a vércukorszintedet, egyre több összefüggést átlátsz majd. Kamatoztasd ezt a plusz tudásodat, és ajánld fel szeretteidnek, hogy fogadod őket a „házi rendelődben”.  Az idősebbeknek különösen oda kell figyelniük a vércukorszintjükre, így ha eddig nem foglalkoztak vele, most itt az alkalom! 

szerző: Czecz Fruzsina


A cikkből idézni csak a szerző előzetes hozzájárulásával, és pontos forrásmegjelöléssel lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!