Gyerekkel vagyok

Várandós férfiak

 

A kismamákat könyvek tucatjai, újságok, internetes fórumok sokasága látja el információkkal, ha kérdésük támad. A testük pedig kérdés nélkül is választ ad. Babájuk minden rezdülését érzik, folyamatosan jelezni tudnak egymásnak a szoros kapcsolat révén. Az apák azonban "hátrányból" indulnak. Kevesebb a lehetőségük a fizikai kontaktusra a babával, és nem várják őket kispapaújságok.

Pedig ugyanúgy szükségük van a ráhangolódásra, az új szerepre való felkészülésre és számos kérdés is felmerül bennük. Az ismerősök és családtagok hajlamosak csak a nővel foglalkozni, az ő hogyléte felől érdeklődni, kiszolgálni és segíteni őt a mindennapokban. A férfiak sokszor háttérbe szorulnak, és csak a szükséges, praktikus feladatokat látják el (pakolás, nehéz tárgyak emelése, cipőkötés, vizes borogatás, stb.). Érdemes a babavárás hónapjai alatt kiemelt figyelmet szentelni az édesapának is, hiszen az újszülött melletti első hetekben kevesebb idő juthat majd rá.

A férfiak is várandósok ilyenkor, bár nem a méhükben, csak a gondolataikban és a szívükben hordják születendő gyermeküket. Izgalommal és csodálattal várják az érkezését, készülnek a találkozásra.
Meglepő, de fizikai tüneteket is produkálhatnak a férfiak párjuk terhessége alatt. Couvade [ejtsd: kuvád] szindrómának nevezik azt a pszichoszomatikus tünetegyüttest, ami hányingerrel, fáradékonysággal, derékfájással, ízületi problémákkal, hasi fájdalmakkal, puffadással, hízással jár. A tünetek nagyon hasonlóak a terhességhez, de az apáknál természetesen nem emiatt alakulnak ki. A szindróma háttere és oka még nem tisztázott. Különböző rítusok, spirituális jelentés is kapcsolódhat hozzá a természeti népeknél, de a pszichoanalízis szerint például a férfiak irigylik a nőktől azt az erőt, hogy képesek életet adni.

A sokféle véleményben azonban ott van a közös rész: szükség van az apaságra való felkészülésre, hiszen életre szóló feladat vár a férfira. Testileg és lelkileg is érdemes "formába hoznia" magát a leendő apukának.

A család és a tapasztalt barátok megkönnyíthetik ezt az időszakot. Az őszinte, tartalmas beszélgetések, az élménymegosztás ugyanúgy fontos, mint a felhőtlen szórakozás, kikapcsolódás és pihenés. A társas támogatás biztonságot ad a leendő apának és anyának egyaránt. Fontos, hogy ha igényük van rá, akár együtt - akár külön, de mindketten tudjanak kihez fordulni. Ezzel nagy lépést tehet a pár a későbbi depresszió megelőzésében is.

Visszautalva újra a magyar nyelv csodájára: mindketten SZÜLŐK lesznek, attól függetlenül, hogy a szülőszobára együtt mennek be, vagy az apuka kint a folyosón rója a köröket…

szerző: Czecz Fruzsina, pszichológus


A cikkből idézni csak a szerző engedélyével, és az eredeti írásra mutató hivatkozással lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!

Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Megosztás