Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

10+1 ötlet a gyerekbarát szilveszteri bulihoz

 

A szilveszter főleg a felnőttek ideje. Baráti találkozók, heves bulik, erős italok - minden belefér az óév búcsúztatásába...

De mit csinál az a felnőtt, aki egyben szülő is, és a gyerekeivel együtt ünnepel? Szervezzük úgy az estét, hogy minden korosztály jól érezze magát! Valahol a babazsúr és az "ereszd el a hajam" között félúton...

Íme 10 +1 ötlet a gyerekbarát bulihoz:

1. SAJÁT KÉSZÍTÉSŰ DEKORÁCIÓ

Ahelyett, hogy pár perc alatt megvennénk a zacskós partykellékeket a boltban, dobjuk fel saját készítésű díszekkel a lakást! Mintás papírlyukasztóval remek konfetti gyártható, krepp papírból, pattogatott kukoricából hosszú, színes láncok fűzhetők. Ha ezeket összetekerjük a karácsonyról megmaradt fényfüzérekkel, még hangulatosabb lesz este a szoba. A dekoráció készítése már önmagában jó program, és büszkék lesznek a gyerekek, hogy az ő díszeik lógnak a nappaliban. 

2. HUMOROS ÜLTETŐKÁRTYÁK

Ha vendégeket várunk, meglephetjük őket igazán személyre szabott ültetőkártyákkal. Ehhez kérjük a gyerekek segítségét. A kisebbek készítsenek "portrét" mindenkiről, és helyezzék el az asztalon. Vajon felismerik magukat a vendégek, és jó helyre ülnek? A nagyobbak keresztrejtvényt, vagy más vicces feladványt gyárthatnak, amiből kiderül, melyik szék kié. Pl.: Ez annak a helye, akinek oda-és visszafelé olvasva is ugyanaz a neve (Anna). 

3. KÜLÖNLEGES ÉTELEK

Készüljünk az év utolsó estéjére valami érdekes étellel! Jó választás a sajtfondü (alkohol nélkül) vagy a raclette sütés, ez közös élmény és finom, laktató vacsora is egyben. Desszertnek pedig lehet például sütinyalóka, vagy bármi látványos édesség, ami elvarázsolja a gyerekeket. Ha különlegességek vannak az asztalon, biztos szívesen vacsoráznak még a "rossz evő" apróságok is. 

4. VICCES FOTÓK

Gyűjtsünk össze néhány mulatságos kelléket (színes szemüveg, kalap, álbajusz, maszk...), és a buli alatt készítsünk ezekben fényképeket mindenkiről! Jöhet az arcfesték, csillámpor, ezen az estén bármi bohóckodás belefér. 

5. KINCSKERESŐ EXPEDÍCIÓ

Szilveszter előtt rejtsünk el néhány apró ajándékot (műanyag kisállat, matrica, stb.) a lakásban vagy a kertben, és indulhat a kincskereső túra! Akár térképet is rajzolhatunk hozzá.

6. ADD KÖRBE!

Ha több család ünnepel együtt, és sok gyerek van, készülhetünk egy másik fajta ajándékozós játékkal is. Csomagoljunk be egy apró tárgyat, és ragasszuk le. Majd vonjuk be még egy- két réteg papírral. Újra tegyünk be valamilyen ajándékot, és csomagoljuk... Ezt annyiszor ismételjük, ahányszor csak szeretnénk. Fontos, hogy minden réteget külön ragasszunk le! A végén egy nagy, pufi csomagunk lesz. 
A játék alatt a gyerekek körben ülnek, és szól a zene. Amíg megy a zene, adják körbe egymásnak a küldeményt! Amikor pedig leáll a zene, az bonthat ki egy réteget, akinek éppen a kezében van a csomag. Ha szerencséje van, talál egy kis ajándékot papírban. 

7. LUFIPUKK

A "Mikor érünk már oda?" mintájára elég sok hasonló, sürgető kérdést fel tudnak tenni a gyerekek... Mikor jönnek már a vendégek? Mikor lesz már este? Mikor vacsorázunk már? Teljesen érthető az izgatottságuk. Hogy megkönnyítsük a várakozást, fújjunk fel néhány lufit, és rajzoljunk mindegyikre egy-egy órát! Mindegyik más időt mutasson. Ha eljön a lufin jelzett időpont, kipukkaszthatják. Tovább fokozhatjuk az örömöt, ha minden lufiban rejlik valami meglepetés is. Pl. nyomtassunk ki egy képet, és vágjuk annyi felé, ahány lufi van. A végén puzzle-ként összerakhatják a gyerekek. 

8. SZILVESZTER A VILÁG KÖRÜL

Nagyobb gyerekekkel érdekes lehet megismerni más országok szilveszteri, újévi szokásait. Valaki csukott szemmel bökjön rá a térképre, aztán közösen keressünk az adott országról információkat. Így szórakozva megismerhetik a világ sokszínűségét. Szintén élvezni fogják, ha minél több nyelven megtanulják kimondani a "Boldog új évet!" mondatot. A Google fordító szilveszterkor is a barátunk...

9. ÉVKÖNYV

Tekintsünk vissza az elmúlt évre a gyerekekkel együtt! Meséljük el, mik történtek, hova utaztunk, kikkel ismerkedtünk meg, milyen újdonságok, változások voltak idén. A jó dolgok mellett a veszteségekről is nyugodtan ejtsünk szót. Egy közös beszélgetés segít lezárni és elengedni a negatív eseményeket, hogy az új évet mindannyian újult erővel kezdhessük. Magazinokból kivágott képekből vagy saját fotókból, rajzokból szép évkönyvet vagy kollázst alkothatunk. Előkerülhetnek az év mozijegyei, a vadasparki belépő, karszalagok és más idei kincsek is.

10. VIDEÓINTERJÚ

Egy másik változat az év lezárására, ha szilveszter előtt "interjút" készítünk mindenkivel arról, hogy szerinte mi volt a legjobb az évben. Ezt vegyük videóra, és játsszuk le a bulin! Öröm lesz együtt nosztalgiázni, és ha vendégekkel ünneplünk, egymásról is megtudhatunk valami újat. 

+1 JÁTSZÓTÉRI PARTY

Ha az időjárás engedi, kezdődjön a szórakozás a játszótéren! Kora délután díszítsük fel a fákat lufikkal, lampionokkal. Vigyünk papírtányérokat és poharakat, uzsonnára kis szendvicsfalatkákat, ropogtatnivalót.  Így a gyerekek nem a lakást szedik szét, szabadon tombolhatnak a friss levegőn. 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!