Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Az Apák Napja története

 

Az Apák Napja története

Június harmadik vasárnapján az apáké a főszerep!

Az Apák Napját a XX. század elejétől ünneplik. Az édesapákon és nagyapákon kívül ilyenkor felköszönthetünk bárkit, aki apaszerepet tölt be, férfi mintát jelent a családban.

A szokás az Egyesült Államokból ered. Logikus lenne azt gondolni, hogy egy édesapa találta ki ezt a különleges ünnepet, válaszul a májusi Anyák Napjára. Pedig nem!

Egy hölgy, Sonora Smart Dodd nevéhez fűződik a kezdeményezés. Édesapja, a háborús veterán William Jackson Smart megözvegyült, és egyedül nevelte fel hat gyermekét.
1910 tavaszán a már felnőtt Mrs. Dodd résztvett az anyák napi szentmisén. Ekkor megfogalmazódott benne, hogy az apákról is hasonló módon kéne megemlékezni. Azzal a kéréssel fordult a spokanei paphoz, hogy adjon misét az édesapák tiszteletére június 5-én, saját apja halálának évfordulóján. A pap azonban nem tudott előkészülni a misére ilyen hamar, így az eseményt június 19-én tartották. 
1910-től kezdve Washington állam minden június harmadik vasárnapján az édesapákat köszöntötte. A gyerekek különleges süteményekkel, ajándékokkal kedveskedtek apjuknak. Az Apák Napját, mint hivatalos ünnepet Richard Nixon ismerte el, 1972-ben. 

Ma már világszerte elterjedt ez a szokás, de a dátum nem egységes. 

A leggyakoribb nap június harmadik vasárnapja: az Egyesült Államokon kívül Kanadában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Indiában, Kínában, Japánban, a Fülöp-szigeteken és Dél-Afrikában is ezen a napon ünnepelnek. De Oroszországban például február 23-án, a hazáért hősi halált halt férfiak emléknapjával kötötték össze az apák ünnepét. 
Franciaországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban március 19-én, Szent József napján köszöntik az apákat. 
Svájc június első, Ausztria és Belgium június második vasárnapját választotta, Észtország, Finnország, Norvégia és Svédország pedig a "meleg" nyár helyett november második vasárnapját. Thaiföldön egyensen a király születésnapján, december 5-én ajándékozzák meg virággal az apákat. 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!