Gyerekkel vagyok

Vekerdy Tamás az ajándékozásról

 

Adni jó. Gyerekeknek adni, őket meglepni pedig különösen jó. Látni, ahogy csillog a szemük, ahogy ugrálnak, és mindenkinek büszkén újságolják, mit kaptak. De mire érdemes figyelni, milyen határokat és szempontokat érdemes betartani ajándékozáskor? Vekerdy Tamás, pszichológus véleménye.

"A rossz lelkiismeretű szülő egyik alapreakciója az, hogy vásárol, tárgyakkal halmozza el a gyereket, ha teheti. Leterhelt, elfoglalják a saját dolgai, de szereti a gyereket, és bűntudata van, hát megvesz neki mindent. Nem képes elég érzelmet nyújtani – sokszor csak azért nem, mert nem tudja, hogy ennek mennyire egyszerű formái is vannak: az ember leül mesélni, vagy ütögeti a gyerekkel a labdát, és ezzel máris érzelmeket közvetít.
Ehelyett tárgyakkal halmozza el, a tökéletesen fölösleges csilingelő vödörtől a zenélő biliig, mert mindent meg szeretne adni neki, csak éppen fogalma sincs, hogy mit és hogyan kellene.
Vagyis érzelmi inkompetenciájából adódóan önti a cuccokat a gyerekre, az meg érzelmi kielégítetlenségből fakadóan követeli azokat. Ezért valójában nem a tárgyak felhalmozása jár negatív következményekkel – a csilingelő vödör és a nyolcadik matchbox önmagában még nem rongál.
Az rongál, ami mögötte van: nevezetesen hogy a szülő nem tud megfelelő módon, vagyis játékban és mesében, mondókában, dögönyözésben, csiklandozásban, simogatásban és puszikban személyes érzelmet kommunikálni. Ha van dögönyözés, mondókázás, lovagoltatás, testi-lelki ölelés, akkor akár a csilingelő vödör is jöhet, és nem fog ártani. De ha helyette jön, az káros." 

Forrás: Vekerdy Tamás: Jól szeretni

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!

Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Partnerségben

Megosztás