• A XXI. század extrém sportja: home office gyerekkel

  A XXI. század extrém sportja: home office gyerekkel

  Aki kipróbálta, egyetért

  Tovább
 • Gyerekkel vagyok könyv

  Gyerekkel vagyok könyv

  Te olvastad már?

  Tovább
 • 20 húsvétváró családi program

  20 húsvétváró családi program

  Az ünnepi készülődés felüdülés a bezártságban

  Tovább

Tornázz a plüssöddel!

 

Tornázz a plüssöddel!

Vidovszky Sára gyógytornász és háromgyerekes anya. A koronavírus járvány miatt kialakult karantén idején indította el a "Tornázz a plüssöddel!" sorozatot, amiből hatalmas siker lett.

- Hogyan lettél gyógytornász és miért pont gyerekekre specializálódtál? 

- Mindig is gyerekekkel szerettem volna foglalkozni, eredetileg gyerekorvosnak készültem. A budapesti egyetemre nem vettek fel elsőre, így arra gondoltam, elkezdem a gyógytornász képzést, aztán majd újra felvételizek az orvosira. De annyira megszerettem, hogy ott ragadtam, és már nem is vágytam az orvosi egyetemre. Már csak azért sem, mert tudtam, hogy sok gyereket szeretnék, és a gyógytornászi munkát jobban összeegyeztethetőnek láttam az anyasággal. Utólag nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy így alakult, és ez lett a szakmám. 

- Álmodban sem gondoltad volna, hogy egyszer YouTube csatornád lesz, és az ország minden pontján veled fognak tornázni... 

- A karantén alatt még GYES-en voltam a legkisebb gyerekemmel. Mikor kiderült, hogy otthoni tanulásra kell átállniuk a családoknak, gyógytornászként és anyaként is megijedtem: mi lesz így a gyerekekkel? Fejlődésben lévő szervezeteket bezárunk a lakásba, és órákra odaültetjük őket a számítógép elé.
Először csak a saját, iskolás korú gyerekeimnek próbáltam valamilyen mozgásformát kitalálni. De már láttam magam előtt, hogy mennyire unatkozni fognak, ha arra kérem őket, hogy menjünk be tornázni az egyik szobába. Erre találtam ki a plüssöket, hogy legyen valami szórakoztató a mozgásban. 
Sok kisgyerekes családdal vagyunk jóban, elküldtem nekik a tornákat, hátha ezzel segíteni tudok.
Aztán egyik napról a másikra rengeteg emberhez elértek a videók. Több, mint 220 óvodából és iskolából írtak levelet, hogy csatlakoztak a játékos tornához, a YouTube csatornán pedig már több, mint 300 000 megtekintést mutat a számláló. Tudom, hogy sok családban nagyon nehéz volt összehangolni az otthonról végzett munkát és a gyerekekkel való foglalkozást. A videókkal ebben is támogatást szerettem volna nyújtani - amíg a kicsik tornáztak, a szülők kaptak 20 perc szusszanásnyi szünetet. Többen megírták, hogy tiszteletbeli családtag lettem, hiszen naponta "vigyáztam" a gyerekeikre. 

- Milyennek látod a mostani gyerekek fizikai állapotát? 

- Sajnos rengeteget ülnek képernyő előtt, ami a pszichés és fizikai állapotukra is kihat. A tartási rendellenességek és az elhízás egyre hamarabb, egyre fiatalabb korban jelentkezik. Ahhoz, hogy erre példát találjunk, elég kimenni a strandra, nem is kell gyógytornásznak lenni. A problémák nagyrésze a szülők mozgásszegény életmódjánál kezdődik. Ha ők nem mutatnak példát, a gyerekek is nehezebben vehetők rá a rendszeres sportra. 

- Mikor beírtam a keresőbe, hogy "Tornázz a plüssöddel", a YouTube nem adott ki egy találatot sem. Pedig a nagyobbik fiam nemrég még lelkesen tornázott a pandamacijával a videóidra. 

- Mivel a saját gyerekeim szerepeltek a tornákon, és kiderült, hogy nagyon sok nézőhöz eljutottunk, óvatosabb lettem. Szeretnék olyan megoldást találni, hogy minden érdeklődő szülő megnézhesse a videókat, de a képek ne kerüljenek illetéktelen kezekbe... Addig is, amíg ezt kidolgozzuk, a honlapomra és a facebook oldalamra ismeretterjesztő anyagokat töltök fel.

- Amikor éppen nem plüssökkel tornázol vagy blogbejegyzéseket írsz, hol lehet Téged elérni? 

- A Bethesda Gyermekkórházban dolgozom, és ősztől már a saját rendelőmben is tudom fogadni a pácienseimet Újpesten. 


Az interjú a Miadéle női portállal közös együttműködésben született. 

készítette: Czecz Fruzsina

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!

Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Partnerségben

Megosztás