Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Iskola jegyek és órarend nélkül? Berlinben működik!

 

A 14 éves Anton Oberländer és barátai egy utazás során pénz szűkébe kerültek. Antonnak viszont sikerült meggyőznie a német vasút munkatársát, hogy adjon nekik pár ingyen jegyet. A vasúttársaság vezetőségét annyira lenyűgözte a fiú önbizalma, hogy meghívták, tartson motivációs beszédet 200 munkatársuknak.

A berlini tini magabiztossága nagyrészt annak az egyedülálló oktatási rendszernek köszönhető, ami szinte mindenben ellentétes a hagyományos pedagógiai módszerekkel. Anton iskolájában nincs osztályozás, amíg 15 éves nem lesz a diák, nincsenek órarendek, és a diákok maguk dönthetik el milyen tárgyakat akarnak tanulni. Sőt azt is mikor akarnak letenni egy-egy vizsgát.

A kötelezően tanulandó tárgyak mindössze a matematika, a német és angol nyelv és a társadalomismeret. Ezek egészülnek ki olyan különleges tárgyakkal mint például a "felelősség" és a "kihívás". Ez utóbbi például abból áll hogy a 12 és 14 év közti tanulók kapnak 150 eurót (kb. 46.000 Ft) és ebből gazdálkodva teljesen egyedül tervezniük kell egy kalandot maguknak. Van, aki elment kajakozni, vagy éppen egy farmon dolgozott. Anton túrázni indult Anglia déli partja mentén.

Az iskola innovációi mögött egyszerű a filozófia. Mivel változnak a munkaerőpiac elvárásai, és az okostelefonok, meg az internet teljesen átalakítja az információfeldolgozást, az iskola igazgatója, Margret Rasfeld úgy véli: a legfontosabb készség amit egy iskola adhat a tanulójának, hogy tudja önmagát motiválni.

"Vegyünk példának a három-négyéves gyerekeket – tele vannak önbizalommal" – mondja Rasfeld. "A gyerekek már alig várják hogy iskolások lehessenek. De mégis, a legtöbb iskolának valahogy sikerül eltüntetnie ezt az önbizalmat…"

Az EBSC (Evangelical School Berlin Centre) nem mást próbál megvalósítani, mint "újra feltalálni az oktatást" - mondja Margret. "Az iskolák feladata az lenne, hogy felkészítsék diákjaikat a változások kezelésére, vagy még inkább az, hogy várják a változást. Fontos lenne hogy a 21. században erős személyiséggé érett gyerekek hagyják el az  iskolákat."

Rasfeld szerint az a módszer, hogy egy tanár 45 percig beszél a diákokhoz (sőt, még bünteti is őket, ha óra közben közösen akarnának valamit megoldani), kifejezetten a modern világ követelményei ellen hat. 

AZ EBSC ezek alapján nagyon szabad iskolának tűnik, sok szempontból viszont minden más intézménynél szigorúbb. Ha egy diák lóg, szombaton kell pótolnia a hiányzást. 

Az iskola 2007-ben nyitott, akkor még csak 16 diákkal. Ma 500 tanuló jár oda, és hosszú a várólista is... 

Az iskolában jelenleg egy módszertani útmutatón dolgoznak, amiből más iskolák is tanulhatnának. Már 40 iskola jelezte, hogy terveznek elemeket átvenni a különleges oktatási módszerből. 

Forrás: The Guardian 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!