Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Szünet = tanulás? Miért?

 

Az őszi szünet első napján egy csapat fiú összegzi mögöttem a buszon, hogy milyen tanulnivalóik vannak. A következő napon egy anyuka és lánya beszélgetését hallom a bevásárlóközpontban: "Törire és fizikára kell készülni, mert szünet után írunk. Meg el kell olvasni a Jókait."

Ne már! - csak ennyi jut eszembe, miközben sodródom a Széll Kálmán téri tömeggel az őszi napsütésben. Ezeknek a gyerekeknek (és rajtuk kívül még sokezernek) végre lenne idejük pihenni, bokáig érő avarban sétálni, baráti házibuliba menni, meglátogatni a nagyszüleiket, filmet nézni, focizni, libegőzni... Mindegy, hogy mit, csak kikapcsolódni és feltöltődni. 
Ehelyett - még ha meg is teremtenek néhány óra pihenést -, minden nap ott zakatol a fejükben: még ezt kell tanulni, azt kell elolvasni, ja, és még azt is megírni, kijegyzetelni, bemagolni. 

Úgy gondolom, többet nyerne az iskola, ha Jókai-olvasónapló helyett a diákok a saját kis naplójukat írnák. Tele személyes titkokkal, világmegváltó gondolatokkal, észrevételekkel, rajzokkal.

Képletek és egyenletek fölötti izzadás helyett figyelhetnék az őszi erdőt, vagy a daruvonulást a Hortobágyon.

Témazáróra való készülés helyett eljuthatnának egy-két múzeumba, koncertre. Vagy festhetnének tájképet. Eregethetnének sárkányt. Mászhatnának hegyet. Játszhatnának turistát a saját városukban. 

Ezekből is mennyit, mennyit tanulnak! 

Memoriter ismételgetés helyett résztvehetének a családi programokon. Persze, attól még el tudnak menni a nagyihoz ebédre, hogy másnap felelnek Vörösmartyból. De így hová lesz a felszabadult szórakozás, a nyugodt pihenés? 

A "szünet" szó miért kapcsolódik össze azzal, hogy "legalább lesz időtök tanulni"?
Vajon nem járnának jobban a pedagógusok, ha stresszes, fáradt gyerekek helyett kisimult, életvidám, friss levegőtől kipirult arcú diákokat kapnának vissza? 

Akik alig várják, hogy elmesélhessék az őszi élményeiket. Ha angol órán ülnek, akkor angolul. Ha biológián, akkor a növényekre, állatokra fókuszálva. Ha földrajzon, akkor a domborzatra. Magyar órán végiggondolhatnák, melyik költő járhatott ugyanazokon a helyeken, mint ők a szünetben. Mit láthatott ott? Melyik vershez kapott ihletet? 

Mindenki nyerne. Hiszen a szünet nem a pluszfeladatok szinonimája. Szerintem. 

szerző: Czecz Fruzsina, pszichológus

/A képek forrása: Pinterest és National Geographic/ 


A cikkből idézni a szerző előzetes hozzájárulásával és az eredeti írásra mutató linkkel lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!