Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Mi a véleményed a két és fél hónapos nyári szünetről?

Szavazok

Ugróiskola, a sztár: átmozgat, fejleszt, szórakoztat

 

Ugróiskola, a sztár: átmozgat, fejleszt, szórakoztat

Utcahossznyi, halacskás, háromszöges, csigavonalas és társai: 10 izgalmas terep az ugráláshoz.

A szülők mellett a pedagógusok is használhatják az ugróiskolát nyári táborok programjaként, valamint az iskolai szünetekben is adhatnak a tippeket a gyerekeknek azzal, hogy felrajzolnak újabb és újabb ugróiskola formát nekik.

A gyerekek egyik igen kedvelt játéka az ugróiskola. Lehet, hogy maguktól nem kezdik el játszani, szükség van a felnőtt kezdeményezésére, de utána már önállóan is kitalálnak új verziókat. A néptánc oktatásnak is egyik fontos eszköze az ugróiskola, ugyanis remekül lehet gyakorolni vele az ugrások különböző formáit: páros lábról páros lábra ugrás, páros lábról egy lábra ugrás, egy lábról páros lábra ugrás, egyik lábról másikra ugrás.

Az ugróiskola a Magyar Néprajzi Lexikon besorolása alapján ügyességi gyermekjáték. "Rekeszes formákat karcolnak a földbe vagy rajzolnak krétával az aszfaltra. Ezeken a gyermekek sántikáló mozdulattal, féllábon keresztülugrálnak. A játéknak több változata van, a csiga alakú és körös formáktól, a templomalaprajzú forma változatáig."

1. Az egyik klasszikus forma, amit a legtöbben ismerünk:

2. Ezt akár egy teljes utcahosszban is játszhatjuk:

3. Négyzetek helyett rajzolhatunk köröket:

4. A mezőket háromszög formába is rendezhetjük, és kitalálhatunk különböző szabályokat. Például, hogy a háromszög csúcsaiba csak páros lábon lehet beleugrani, vagy ott kell lábat váltani.

5. A csiga forma is izgalmas megoldás a gyerekeknek:

6. Számok helyett pöttyök is kerülhetnek a négyzetekbe, így jelölve a szabályt, hogy hány lábbal ugorjunk bele. Ez a megoldás a kicsik számára is nagyon jó lehet. /Forrás: Játsszunk együtt!/

7. Ha egyhangúnak találjuk a rajzolt formát, akkor ki is dekorálhatjuk például így:

8. Vagy így:

9. A körökből és ellipszisből pedig pillangót formálhatunk. Ezzel a megoldással színeket és formákat is taníthatunk a mozgással egybekötve: 

10. Egészen eljuthatunk odáig, hogy komolyabb szabályrendszerű ugróiskolát rajzolunk színekkel, formákkal, utasításokkal. Találjuk ki együtt a gyerekekkel, hogy mi legyen a feladat az egyes részekben. Garantáltan szeretni fogják! A játék fejleszti a finom- és nagymozgásokat, a kreativitást és téri érzékelést is.

szerző: Zsótér Boglárka, a Pompás Napok bloggere

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!