Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Mennyi az ideális korkülönbség a testvérek között?

 

Rendszeresen felteszik nekem a címben szereplő kérdést. Vagy azért, mert tényleg érdeklődnek a pszichológia álláspontja iránt, vagy azért, hogy végre rátérhessünk: mikor, mikor, mikor szülök már újabb gyereket?

Aztán csalódnak, mikor azt felelem: olyan, hogy a pszichológusok véleménye, nem létezik. Ki ezt, ki azt tartja jónak - akár szakemberként, akár szülőként. 

A kis korkülönbség hívei azzal érvelnek, hogy hamar "összenőnek" a gyerekek, egymás állandó játszótársai lesznek. Bár erre nincs garancia, hiszen például a csemeték neme és érdeklődési köre is befolyásoló lehet. Másfelől, a szülőknek igen fárasztó, ha nincs egy szusszanásnyi szünetük sem, hiszen egy kicsi és egy pici gyereket nevelnek egyszerre. 

A nagy korkülönbség pártolói örülnek, hogy az idősebb testvér részt tud venni a baba körüli teendőkben. Könnyebbséget jelent, hogy már tud várni, ki tudja magát fejezni, és önállóan is sokmidnenre képes. 
A szülőknek - habár volt egy kis idejük magukhoz térni az éjszakázás, szoptatás, cumisüveg mosás, pelenkázás végtelennek tűnő köréből -, újra bele kell rázódniuk a babagondozásba. Arra is figyelni kell, hogy a nagy testvért nehogy baby sitterként kezeljék. Nem várható el tőle, hogy a barátaival való játék helyett az öcsit, hugit pesztrálja - hacsak nem kifejezetten ő kéri ezt. Egy darabig nehéz közös programokat szervezni, hiszen ami az egyiknek érdekes, a másikat már lehet, hogy untatja. 

A testvérek közötti kapcsolat szorossága azonban nem évszámokban mérhető. Olyanokra is van példa, akik másfél év különbséggel születtek, mégsincsenek közös emlékeik, közös beszédtémáik. 
Aztán vannak olyanok, akiknél egy évtizednyi korkülönbséget mutat a naptár, mégis olyan, mintha egyszerre születtek volna. 

És egyáltalán, mit címkézünk kevésnek és soknak? Létezik egy választóvonal, amitől balra még kicsi, jobbra pedig már nagy korkülönbségről beszélünk? 

Annyi minden függ a családi rendszertől, az aktuális élethelyzettől, a temperamentumtól, személyiségtől, egészségi állapottól, hogy lehetetlen "tuti" megoldást adni. Illetve, talán mégis lehetséges: 

Az ideális korkülönbség az, amivel a testvérek megszületnek. Ennyire egyszerű. 
Ha 15 hónap, akkor annyi. Ha 15 év, akkor annyi. Az a helyzet lesz számukra természetes, abban nőnek fel. És nem véletlen, hogy pont akkor érkeztek egymás, valamint a szüleik életébe... 

szerző: Czecz Fruzsina, pszichológus


A cikkből idézni a szerző előzetes hozzájárulásával és az eredeti írásra mutató linkkel lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net

vissza

Hozzászólások