Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

4 téves elképzelés a családanyai szerepről

 

4 téves elképzelés a családanyai szerepről

Összegyűjtöttem néhány olyan téves - sőt, hibás - gondolatot, amelyet sok édesanyától hallottam már, és amelyekkel megkeserítik nemcsak a saját, de gyakran családjuk életét is.

1. TÖKÉLETES HÁZIASSZONYNAK KELL LENNEM.

A házimunka döntő része  manapság is inkább a női szerepkör feladatai közé tartozik. Természetesen a párok megegyezésén múlik, hogy ki mit és mennyit vállal az otthoni teendőkből és szerintem minden megoldás lehet jó, ha az mindkét félnek megfelel. Probléma akkor van, ha egy nő "kisajátítja" az összes feladatot és a saját alkalmatlanságának bizonyítékát látja abban, ha a párja segíteni szeretne neki. Ilyen esetekben komoly párkapcsolati konfliktusok forrása lehet, ha a férj akárcsak megközelíti a porszívót, vagy a mosogatót.  Egy nő fejében ilyenkor az a gondolat jelenik meg, hogy "a férjem még arra is alkalmatlannak tart, hogy rendesen kitakarítsak", míg a férfi egyszerűen csak arra gondol, hogy "biztosan örülne, ha én is besegítenék néha".  Az így kialakuló konfliktus hátterében természetesen nem a mosatlan edény áll, hanem az önbizalom és a kompetencia.  Érdemes megjegyezni, hogy az együttműködés és a segítségnyújtás nem kritika, hanem a jól működő párkapcsolat alapja. Mindkét fél számára örömet jelent, hogy tehet a családi otthonért és a párjáért.

2. ADDIG NEM PIHENHETEK...

A fentiekhez kapcsolódó téves elképzelés, hogy addig nem lehet pihenni, szórakozni, amíg minden feladat nincsen kész. A rossz hír az, hogy egy gyermekes családban – főleg több gyermek esetén – ez az állapot vélhetően soha nem fog bekövetkezni.  Nem azt akarom ezzel mondani, hogy rendezett és tiszta lakás nem fontos, de a családi élet talán mégsem elsősorban erről szól. Ha egy nő minden energiáját a kötelességek teljesítésére fordítja - főleg ha ezt némi perfekcionizmussal teszi –, akkor belátható időn belül fáradt és frusztrált lesz. Érdemes a célok fontosságát fejben tartani, mi is az, amit igazán szeretnénk: egy tökéletes lakásban egy tökéletesen boldogtalan családot? Esetleg beleférhet egy kis lazítás és jókedv akkor is, ha "repül a lakás"?

3. MÁSOKNAK LEGYEN JÓ!

Sokszor hallottam már azt a mondatot is, hogy "az nem fontos, hogy én mit szeretnék, akkor érzem jól magam, ha a családban mindenki elégedett". A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy a nő, édesanya és feleség megpróbálja kitalálni mások igényeit és kielégíteni azt, akkor is, ha már alig áll a lábán. Ez az elképzelés több ponton is sántít, de csak hármat említek. Közel sem biztos, hogy valóban azt igényli egy gyermek, vagy a partner, amit feltételezünk. Ellenben, ha folyton kitalálják helyette, hogy mire van szüksége, akkor nem tanulja meg felismerni és kifejezni az igényeit (ez főleg a gyermeknevelés esetén igaz). Végül egy kis szempontváltás segíthet belátni, hogy mennyire téves ez a hozzáállás: ha számomra annyira fontos, hogy a családom jól érezze magát és boldog legyen, akkor feltételezhetjük azt is, hogy ez fordítva is igaz! Egy férjnek, de egy gyermeknek is kudarcot jelent, ha boldogtalannak látja azt az embert, akit szeret. Ha nőként sikerélmény, hogy örömet okozhatunk, akkor adjuk meg ezt az élményt másoknak is, és hagyjuk, hogy nekünk okozzanak örömet családtagjaink!

4. A GYERMEK A LEGFONTOSABB.

Egy baba születése nagy boldogság. A születést követő néhány hétben a baba körül forog a világ és ez így is van rendjén. Azonban ahogy telnek a hetek, hónapok fontos, hogy kialakuljon egy egyensúly, egy olyan családi működés, amelyben a szülők igényeinek is van helye, ami a család összes tagjának megfelel. A gyermekközpontúság fontos érték, de félreértéseknek is alapot adhat. Mivel a gyermek családba születik és nő fel, így az ő optimális fejlődése a család egészének működésétől függ. Ha a szülők – alapvető - igényei tartósan kielégítetlenül maradnak, az óhatatlanul feszültséget okoz a családi rendszer működésében, ami visszahat gyermekre is. Az a gyermekközpontúság, amelyben az anya igényei és szükségletei nem kapnak helyet, hosszútávon gyermek számára is káros.

szerző: Kovács Szilvia, tanácsadó szakpszichológus  

Szilvia további írásait ITT olvashatod. 


A cikkből idézni csak a szerző írásos engedélyével, és pontos forrásmegjelöléssel lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net

vissza

Hozzászólások