Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Depressziós, vagy "csak" kamasz?

 

Depressziós, vagy "csak" kamasz?

A serdülőkori düh, szomorúság, kétségbeesés sokak szerint teljesen normális jelenség, hozzátartozik a kamasz lelki fejlődéséhez.
A serdülők hangulati romlását azonban néha nehéz elkülöníteni a depressziótól, mivel a depresszió érzése némileg (csak némileg!) szubjektív.

Amikor a tinédzser egyértelműen állítja magáról, hogy depressziós, a szülő negligálhatja ezt, mondván, ez teljesen normális érzés ebben a korban.
Orvosi szempontból a a depressziónak mindig része a lehangoltság, de ezt a kamaszok nem mindig tudják szavakkal leírni. Ők a szomorúságot is inkább ürességnek érzik, vagy ahogyan Sylvia Plath szemléletesen leírta, a depresszíó olyan, mintha egy hatalmas befőttesüveg ereszkedne rá az emberre: a világ távolivá, befolyásolhatatlanná válik, minden messzire kerül, minden megfoghatatlan lesz.

Sokan számolnak be anhedoniáról, az örömre való teljes képtelenségről. Ami az egyént azelőtt boldoggá tette, már nem jelent örömet. 
Jellemző még az önértékelés nagyfokú romlása, az önbecsülés hiánya. Az érintett tinédzserek azt panaszolják, hogy semmit nem tudnak rendesen megcsinálni, mindig mindent elrontanak. Úgy érzik, őket nem lehet szeretni, tisztelni. 
Sajnos olykor még partnerük erőszakos magatartását is elviselik, csak mert meg vannak győződve róla: örülniük kell annak is, hogy valaki egyáltalán szóba áll velük.

A betegséghez rendszerint fizikális tünetek is hozzátartoznak, pl. állandó fáradtság, étvágy növekedése vagy csökkenése, alvászavar, hajnali ébredés, ami után a beteg már nem tud visszaludni.
A szülők számára a legaggasztóbb az a tünet, hogy a gyerek gyakran gondol a halálra. Feltűnően sokat foglalkozik azzal, vajon mi van a halál után, és megjelenhetnek nála öngyilkossági gondolatok is. Ezek minden esetben azonnali segítséget követelnek. 

Sokan említik a baráti kapcsolataik negatív irányú változását. Azt veszik észre magukon, hogy nehezen viselik el barátaik hibáit, hangultváltozásait és egyre kevésbe toleránsak velük.
Általánosságban jellemző lehet rájuk, hogy idegesítik őket olyan apróságok is, amellyekkel azelőtt könnyedén megbirkóztak.

Bence az őrületbe kergette a szüleit azzal, hogy mindennap órákon át pepecselt a fürdőszobában. A haja rendszerint a szivárvány minden színében pompázott, és képes volt bejárni a fél várost olyan ruhadarabért, ami megfelelt a stílusának. A szülők megkönnyebbültek, amikor Bence felhagyott a hajfestéssel és elkezdett "normális" ruhákban járni. Amikor azonban észrevették, hogy Bence nem használ dezodort, és egyáltalán nem törődik a külsejével, jobban aggódtak, mint valaha.
Lehetne bármilyen oka, hogy Bence ilyen drasztikusan váltott át korábbi, feltünő stílusáról egy hétköznapira. De az, hogy egyik napról a másikra teljesen elhanyagolja a higiéniát, nem törődik a külsejével, fel kell, hogy hívja a figyelmet a háttérben meghúzódó lelki betegségre. Ha ugyanis Bence  valamiféle politikai vagy filozófiai megfontolásból változtatott volna a stílusán, azt valószínűleg számtalanszor kihangsúlyozta volna a körülötte élők számára.

Valóban, Bence depressziós lett. Gyógyulásának első jelei pedig azok voltak, hogy újra elkezdett gondot fordítani a külsejére. Fontos tudnunk, hogy minden kamasz életében előfordulhatnak rövidebb időszakok, amikor kevésbe törődik magával. De ha ez sokáig elhúzódik, a szülőknek mindig gondolniuk kell arra az eshetőségre, hogy a háttérben lelki probéma húzódik.

Sajnos sok szülő meg van róla győződve, hogy gyermek depressziójának kialakulásáért ő, a felnőtt a felelős. Hibáztatják magukat mindenért ami rossz, és nem veszik észre a pozitív dolgokat.

Pedig az a szülő, aki nem vádolja magát, sokkal jobban tud segíteni gyermekén. 
A depresszió mögött nem egyetlen ok áll. Összeadódnak a genetikai, biokémiai tényezők, a családi háttér, a személyiség és a kora gyerekkor meghatározó élményei. 

Fontos kihangsúlyozni, hogy a probléma kezelhető, megoldható. Van segítség! 

szerző: Frank Zsuzsa, pszichológus

A témáról bővebben: Dr. Miriam Kaufman: Hogyan segítsünk depressziós kamasz gyermekünknek? 

A kép csupán illusztráció.


A cikkből idézni csak a szerző írásos engedélyével, és pontos forrásmegjelöléssel lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net 

vissza

Hozzászólások