Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hol töltitek a Szentestét?

Szavazok

3 tipp, amivel megkönnyítheted az életed szülőként

 

És még a gyerek is örülni fog!

Néha szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, hogy az ember lánya (vagy fia, de általában lánya) ebédet varázsoljon az asztalra, kiteregesse a ruhákat, és közben a gyerekkel is minőségi időt töltsön együtt.. 

Íme 3 ötlet, amivel magunknak, a gyereknek és még a lakás (sz)épségének is jót tehetünk: 

SZEREPJÁTÉK MINDENHOL

A gyerekek már kétéves kortól élvezik és értik az egyszerűbb szerepeket. Az úgynevezett "mintha játékok" ideje pedig hároméves kor körül érkezik el, ekkor gyakran halljuk, hogy "játsszuk azt, mintha", "csináljunk úgy, mintha"... 
Ez pont az az időszak, amikor a gyerekek egyre jobban szeretik a társaságot, ez egyszerre biztonságot és szórakozást is ad nekik. 
Használd ki a lehetőséget, és kösd össze a kellemeset a hasznossal! A lakás minden pontját kinevezhetitek valamilyen különleges helynek, és annak megfelelő szerepeket játszhattok el házimunka közben. Pl.: markolóként emelhetitek fel a szennyes ruhákat, vagy pakolhatjátok be a gyöngyöket a dobozba. 
Varázsütésre szerelők, bányászok, tündérek, várkatonák lehetettek, és ne feledkezzünk meg az állatokról sem: pl. mosáskor vagy mosogatáskor mosómedveként szorgoskodhattok. 

VOND BE! 

Ne félj a gyerekkel közös házimunkától! Az biztos, hogy hosszabb ideig fog tartani, és talán a minősége sem lesz tökéletes. Valamennyit mégis haladsz, közben pedig csupa fejlesztő helyzetet próbálhat ki a kis segéded. 
Irány a konyhapult, az egyik felén szeletelheted a leveszöldséget, a másikon pedig játszósarkot alakíthatsz ki a gyereknek. Ha ehhez szűk a hely, a konyha padlójára tett szivaccsal, párnával is remek kuckót csinálhattok. 
Játékként adhatsz pár marék száraz babot egy tálban, fakanállal, és a kicsi is "főzhet" veled. 
De akár egyszerű és veszélytelen, igazi feladatokba is bevonhatod. Nagyon boldog lesz, ha ő keverheti el a lisztet a sütőporral, vagy szórhatja a mazsolát a sütibe. 
Amíg elintézel egy telefont, adj a kezébe egy benedvesített rongyot, vagy kendőt (akár a popsitörlő is megteszi), és kezdheti a bútorok vagy a padló törölgetését. 
Színek, számok gyakorlására jó házimunka lehet például, ha teregetésnél a gyerek adogatja a csipeszeket: "Hozz ide légyszíves két piros csipeszt!" A zoknik párosításakor is jól lehet színeket tanulni - kivéve ha éppen apa tíz, ugyanolyan fekete zokniját mostátok ki :) . 

A JÓSÁG ALBUMA

Ha ezt megvalósítod, csak kapkodni fogod a fejed, hogy milyen angyal lett a gyerekedből. Kellékként egy fényképezőgépre vagy telefonra van szükség, és már indulhat is a játék. 
Ha bármilyen ügyes dolgot csinált, fotózd le! Egyedül öltözött fel? Katt! Elpakolta a játékait? Katt! Segített a testvérének? Katt!
Meglátod, milyen gyorsan gyűlni fognak a képek! Ezeket hívasd elő, és családi programként rendezzétek albumba, meséljetek róluk sokat.
A csemete nagy motivációnak és megerősítésnek éli majd meg, neked pedig könnyebbek lesznek a mindennapjaid. Nem kell huszonötször szólongatni, noszogatni - és ugye kevés, ennél fárasztóbb szülői feladat létezik? 

szerző: Czecz Fruzsina, pszichológus


A cikkből idézni a szerző előzetes hozzájárulásával és az eredeti írásra mutató linkkel lehet. Kapcsolat: hello@gyerekkelvagyok.net 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!