Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hol töltitek a Szentestét?

Szavazok

45 nyári gyerekprogram, ami felnőttként is érdekes

 

Válogatás Budapestről és környékéről.

Akinek elevenebb gyereke van, az tudja, hogy a szünidőben is muszáj rendszeresen szaladgálós programra elmenni vele, ha nem szeretnénk, hogy a lakást szedje atomjaira. 
Hova menjünk, ha a szomszéd parkokon és az unalomig ismert sarki játszótéren kívül valami többre vágynánk? 
Hova menjünk, ahol a gyerek is sokat tud mozgni, és a szülő sem unja halálra magát? 
Alább csaknem két év felfedezésének gyümölcse (nagyrészt a férjem apás-fiús programgyűjteményéből válogatva), valamint 4 tematikus kereső, ABC sorrendben. Vannak a kínálatban ismertebb és talán kevésbé ismert helyszínek, ahogyan vannak teljesen ingyenes, egy-kétezer forintos és kicsit drágább programok is. A szempont mindenhol az volt, hogy a program egyszerre legyen szórakoztató egy aktív három-hatévesnek és egy felnőttnek, de persze a programok többsége működik ennél kisebb vagy nagyobb gyerekekkel is.

Aeropark

Forgalomból kivont régi repülőgépek gyűjteménye a repülőtér mellett egy óriási füves területen. Minden gépbe fel lehet mászni, és amíg a gyerekek élvezik a gépek között és a gépekben szaladgálást meg a pilótafülkét, addig a felnőtteknek az lehet az érdekes, hogyan nézett ki egy utasszállító gép a hetvenes években vagy egy távolsági buszra emlékeztető helyi járat (amin Repülős Gizi is utazott). A gépeken a gyerekbarát segítők valójában leszerelt pilóták vagy fedélzeti mérnökök, és minden kütyüről tudják, hogyan működött. A repülőtér egy kiépített sétányon gyalog is megközelíthető, ott a teraszon lehet le- és felszálló gépeket nézni.

Aquincumi Múzeum

Bár elsőre nem tűnik túl izgalmasnak régi római romok között bóklászni, de a romkert még kisebb gyerekeknek is klassz felfedezős program lehet, a nagyobb gyerekek pedig, akiknek már lehet némi fogalma az ókori Római Birodalomról, bent a múzeumban virtuális játékokkal is játszhatnak időutazósdit.

Állatkert

A belépő egy egész családnak meglehetősen húzós, de nincs nyár állatkert nélkül! Az egész napot is el lehet itt tölteni, nekünk személyes kedvenceink a fókaetetés, az ösvények a sziklákon, a szurikáta-járatok és a kecskesimogató. Felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek szórakoztató lehet a PocketGuide-ból letölthető sétát végigjárni. (A PocketGuide sétáit amúgy nagyon jó szívvel ajánlom, különösen a "Volt egyszer egy Csepel Művek"-et, vagy a Graphisoft parkot, de ezeket nem gyerekkel…)

Bálna

Rossz idő esetén kiváló hely egy kis szaladgálásra, liftezésre, mozgólépcsőzésre. Óriási épület és sajnos még mindig kong az ürességtől. Legfelső szinten kilátó, alatta a rendezvénytermeknél alkalmanként belefuthatunk érdekes programokba: mi itt például kóstoltunk már görög ételkülönlegességeket is. A BKK hajó Boráros téri megállójától a Nehru parton sétálva is megközelíthető, útközben Duna-menti parkkal és több játszótérrel (ez a terület jelenleg épp átalakítás alatt). Hosszabb ideig ücsörögni képes gyerekkel a szülőknek vagy akár kettesben is a kézműves söröző kötelező, különösen szép nyári estéken kihagyhatatlan program a csodás kilátású Bálna Teraszon.

Bikás park

A négyes metró rejtélyes megállója (a négyesmetrózás amúgy is egy klassz program gyerekkel!) egy lakótelep közepén álló hatalmas parknál van. A parkban játszótér, futópálya, télen szánkódomb (nyáron szaladgálódomb), a park mellett hétvégén piac.

BKK hajó

Önmagában is izgalmas program, de megközelíthető vele számos egyéb helyszín is, ami ebben a listában is szerepel (pl. Bálna, Somlay Artúr sétány, Gellért-hegy, Várkert bazár, Margitsziget, Népsziget, Hajógyári sziget, Római part…). Legideálisabb nyáron hétköznap, amikor nincsenek annyira sokan, a teraszra kiülni egy, a jegy mellé vásárolt bambival (apukáknak sörrel). Imádnivaló a város a Dunáról nézve, nem látszanak a kutyakakik, csap a kellemesen hűvös szél és egy kicsit mi is turistának érezhetjük magunkat!

Budakeszi Vadaspark

Rövidebb sétával megközelíthető az azonos nevű Gyermekvasút állomástól. Sokféle "etethető" erdei állat, nagyrészt természetes közegben, újdonságként interaktív tanösvény is nyílt a parkban. Mellette kisebb kalandpark. Séta után a közelben érdemes beülni a Budai Gesztenyésbe, hangulatos kerthelyisége van, külön animátor foglalkozik egy játszósarokban a gyerekekkel.

Budapest bobpálya

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a visegrádi, a balatoni és a mátrai bobpálya mellett Budapesten, sokkal közelebb is van lehetőség csúszni.

Csodák Palotája

A Campona interaktív tudományos kiállítása inkább nagyobbaknak való, de van néhány asztalnyi fejlesztő játék, amivel órákig elvan egy kiscsoportos gyerek is.

Elevenpark játszóház

Nagyobb mintavétel alapján mondhatom, hogy kivételesen igaz a marketing: úgy tűnik, hogy a XI. kerületi játszóház a város legnagyobb és legjobb játszóháza. Hatalmas alapterület, de mégis átlátható, és tényleg nem lehet más játszóházban olyan játékot találni, ami itt ne lenne. Ráadásul a gyerek alibi lehet sok szülőnek, hogy végre kedvére trambulinozzon vagy óriáscsúszdázzon... Sok óra megállás nélküli pörgés után garantált a több napra szóló nyugi. Angyalföldön van egy kistestvére, majdnem ugyanazokkal a játékokkal, az is elég jó.

Erzsébet-kilátó

Tiszta időben gyönyörű kilátás az egész városra. Kellemes sétával megközelíthető a Normafától, a Gyermekvasút János-hegy nevű megállójától és a Libegő tetejétől is, így több más programmal könnyen összekapcsolható.

Feneketlen-tó

Önmagában egy-másfél órára elegendő program, aminek nagy részét a Villányi úthoz közeli játszótér és a kacsaetetés teszi ki. A közelben van viszont a Tranzit Art Café, ami a város egyik leggyerekbarátabb (ha nem a leggyerekbarátabb) kávézója, benn és kinn is játszósarokkal kisebbeknek, nyáron jó időben gyakran animátorral nagyobbaknak. És a brownie vaníliafagylalttal minden korosztálynak bejön.

Fogaskerekű vasút

Gyermekvasút hangulatú utazás hegynek fel egy villamosjegy áráért. A Széchenyi-hegy végállomáson több kiváló játszótér, kicsit elrejtve csúszóhinta. Átszállási lehetőség a Gyermekvasútra, ha fogaskerekűvel jöttünk fel, vagy fordítva.

Füvészkert

Mi gyakran járunk ide, mert közel van hozzánk. Nemecsek Ernő fürösztésének színhelye egy csodásan rendben tartott botanikus kert patakokkal, tavakkal, szigettel, aranyhalakkal és pálmaházzal, a nyolcadik kerület mélyén, ahol senki sem számítana rá. Nemrég épült benne egy érdekes kis játszótér is, amit kicsit nagyobb és nyugodtabb gyerekek madárlesként is használhatnak. A közelben a Természettudományi Múzeum és az Orczy park is jó további program lehet.

Gellért-hegy

A hegy lába megközelíthető BKK hajóval, négyes metróval és több villamossal is, innen vezet fel a szerpentin a Citadellához sok lépcsővel és gyönyörű kilátással. Útközben két játszótér, a feljebbin négy óriáscsúszda. A Citadellától tovább sétálva a város egyik legjobb játszótere, a "Ceruzás", még tovább sétálva és a Búsuló Juhásznál jobbra fordulva a város másik legjobb játszótere a "Vukos". Az egyetlen probléma, hogy egy drága és rossz büfén kívül nincsen más élelemforrás, hozzunk magunkkal, ha a "hegymászás" és a három játszótér végiglátogatása során megéheznénk (meg fogunk).

Grund

A VIII. kerületi új városrész, a Corvin-negyed mélyén húzódik meg ez a fura kis romkocsma-sziget, igazi szülőbarát játszótérrel: A Pál utcai fiúk világát idéző klassz mászós-bújócskázós rönkvár mellett szabadtéri asztalok és székek szabadtéri pulttal (streetfood és csapolt sör). A közelben a Corvin sétányon a város egyik legjobb fish&chips-ével (Bubba’s Water Grill) - a gyerekek is imádják! és fagyijával (Wiener Szalon).

Gyermekvasút

A volt Úttörővasút a felnőtteknek nosztalgia, a gyerekeknek élmény. Számos megállójából megközelíthető sok olyan hely, ami ebben a listában is benne van (Budakeszi Vadaspark, Normafa, Libegő, János-hegy, Széchenyi-hegy), és több más kirándulóút is. Tipp: felfelé a többség a Szép Juhásznénál, lefelé a János-hegynél száll fel, így ha szeretnénk jó helyet, szálljunk fel előbb.

Kopaszi gát és Kölyök Öböl játszóház

Tavasszal és nyáron gyönyörű hely számos kiülős lehetőséggel, talán ezért is van, hogy a csak autós vagy bringás megközelíthetőség ellenére is hétvégén szép időben bizony nagy tömeg van. Kevesebben ismerik a középtájt lévő kis játszóházat, ami a fából készült mászópálya miatt a személyes kedvencem a játszóház műfajban. De a kiülős kávézók, éttermek szinte mindegyike készül szabadtéri játszósarokkal a gyerekeknek, így a szülők is nyugodtan megihatják a bambijukat.

Kölyökvadon Játszóház

Valószínűleg a környék lakosain kívül kevesen látogatják a Récsei Centert, ami otthont ad ennek a játszóháznak. A helyet a terrárium és az állatsimogató programok teszik a többi játszóháznál kicsit érdekesebbé, no meg az óriás krokodil, akinek itt tényleg teljesen bezárul a szája. (Óránként be is mondják, hogy kérik a kedves vendégeket, hogy a krokodil szájából ne ugráljanak ki, mert veszélyes...)

Libegő

Ugyanakkora móka, mint gyerekkorunkban, de csak nagyobb, kevéssé mozgékony gyerekekkel ajánlom, mert a biztonsági korlát tényleg elég magasan van egy kisebb gyereknek. A felső állomás közelében kiváló a játszótér, a kilátóhoz felmenni pedig jófajta fárasztás.

Lurdy Kalandpark Játszóház

Ez a játszóház csak azért került a listába, mert számomra megfejthetetlen okokból a nagyobbik fiam nagyon szereti. Talán azért, mert kompaktabb és kicsit kuckósabb hely, mint pl. egy Eleven park-féle nagy hodály.

Máltai játszóterek

Akinek nincs a környékén Máltai játszótér, muszáj egyszer elzarándokolnia egyhez, hogy lássa, ilyennek kellene minden játszótérnek lennie, és hogy megegye a sárga irigység, hogy miért nem az ő háza előtt van egy ilyen. Mind a hét játszótér a 11-es út közelébe épült. Mindenhol izgalmas és ötletes játékok, tisztaság és kedves segítők, valamint egy házikó tele társasjátékokkal.

Minipolisz

Az egyik legzseniálisabb üzleti vállalkozás, a "miért nem nekem jutott először eszembe" típusú. A gyerekek több mint húszféle felnőtt dolgot kicsiben kipróbálhatnak: bevásárolhatnak egy szupermarketben, majd beülhetnek a pénztárgép mögé, lehetnek orvosok vagy fogorvosok, fodrászok, tűzoltók vagy autószerelők, készíthetnek játékpizzát, lehetnek hírolvasók. Ezért viszont nem csak a szülők fizetnek, hanem az egyes helyszínek jól látható szponzorai is. Klassz szerepjáték kipróbálni ezeket a foglalkozásokat!

Miniversum

Egynek jó, bár szerintem kicsit túlmarketingelt és túlárazott, valójában három nagyobb és néhány kisebb terepasztal, egy kisebb játszóházzal és egy kikerülhetetlen játékbolttal. Terepasztal-imádó gyerekeknek kötelező. Felnőttként amúgy szórakoztató program kiszpottolni az épületeken a minél több vörös csillagot, a boltsorokon az ABC-t meg a Keravillt. Van sok gomb, amit lehet nyomkodni, de nem mindig egyértelmű, mi mit indít el...

Népsziget

A BKK hajó Meder utcai megállójától ha nem a Marina parti lakópark felé megyünk (egy ideig szép parkos rész 3-4 játszótérrel), akkor egy kissé cyberpunk híd vezet át a félsziget csücskébe. Budapest egyik legcsendesebb része, egy átlagos nyári napon simán lehet, hogy összesen két-három emberrel fogunk találkozni, igazi felfedetős sétát tehetünk a Duna-menti sétányon. Balról hajóroncsok, jobbról üres nyaralók és csónakházak között az út egy állatparkhoz is vezet.

Normafa

Nyáron és télen is túlzottan frekventált hely, épp ezért nem is kedveljük annyira. De például egy hétfő délelőttön, amikor itt jártunk, egészen kicsi volt a népsűrűség - ha lehet, érdemes hétköznap menni. Megújul a Normafa infrastruktúrája - ami jó hír, például szép lett a felújított, kibővített új nagyjátszótér, és külön pirospont, hogy WC is van a közelében, viszont a játékok egy része már most használhatatlan, jó lenne gondosabban karbantartani. A rétesesnél pedig mindig hosszú a sor, de megéri.

Óbudai-sziget

Ha éppen nem a Sziget Fesztivál zajlik itt, akkor érdemes meglátogatni a nagycsúszdás játszóteret – ehhez hasonló csak a Tarzan Parkban van, de az fizetős. Megáll a szigetnél a BKK hajó is.

Orczy kalandpark

A kedvenc kalandparkom, nem csak azért, mert közel van hozzánk, hanem mert kicsi és barátságos, nagyon jó fej a személyzet, de kevesen ismerik és alig vannak, nincs tolongás. Az út az éppen kiirtás alatt álló Orczy parkon át vezet ide, szomorú látvány.

Planetárium

Ha gyerekkorunkban elvittek bennünket a Planetáriumba, akkor ismerjük a műsort, mert a mai napig ugyanazok az előadások mennek... A Süni és a csillagok, valamint A Nap családja piciknek jó bevezető a világűrbe, csak aztán bírjunk válaszolni az olyan kérdésekre, mint hogy milyen hideg van a Plútón, vagy hogy mi van a világűr vége után. Körülötte a Népliget önmagában amúgy nem lenne túl izgalmas program, mert egy szegényes játszótértől eltekintve teljesen üres és elhanyagolt, de a Planetárium előtt vagy után megfelelő kiegészítő egy kis futkosásra.

Római-part

Gyerekkori emlékeimhez képest elképesztő sokat fejlődött ez a környék, egymást érik a trendi és kellemes kiülős helyek és a hekkezők. Kellemes szép időben gyerekekkel végigsétálni vagy végigtekerni a parton, majd egy hekket enni és/vagy egy limonádét/fröccsöt inni egy kevésbé frekventált helyen, napozóágyon bámulva a vizet, amíg a gyerek kavicsokat dobál a Dunába.

Sas-hegy

A legszebb panoráma-kilátás a városra, tényleg: jobb, mint a Gellért-hegy vagy a János-hegy! A kilátó mellett a hegyoldalban tanösvény visz körbe, amin viszont csak vezetett túrán lehet végigmenni, ugyanis itt él a védett pannon gyík. Nekünk mindig sikerült azért megbeszélni, hogy kisgyerekkel a csoportot követve, de kicsit lemaradva mehessünk végig, gyönyörű útvonal, igazi kuriózum a városban!

Skanzen, Szentendre

Egész napos program hatalmas területen, kisvonattal is vagy tíz perc az egyik végéből a másikig. Számos dolgot ki lehet próbálni, mindig az adott időszaknak megfelelő néphagyományok alapján állítják össze az aktuális programkínálatot, ami egyáltalán nem unalmas és régimódi. Ha a néprajzot és a népi hagyományokat egy kicsit közelebb szeretnénk hozni a gyerekeinkhez, kiváló helyszín erre a Skanzen.

Somlay Artúr sétány

A Haller utca magasságától a MÜPÁ-ig húzódó parkos rész a Duna partján. A kompakt kis játszótéren kívül a Bajor Gizi parkban érdekesek a szobrok, a hajó, a Nemzeti Színház mögött a megmászható kövek, a labirintus és a zikkurat is. A MÜPA a Bálnához hasonlóan ideális nagy, felfedezhető belső helyszín sok mozgólépcsővel és lifttel, bár itt kissé éberebbek az őrök, és számos gyerekprogram is van itt rendszeresen, amit érdemes meglátogatni.

Szemlő-hegyi-barlang

A "nagy klasszikus", a Pálvölgyi-barlang sajnos csak ötéves kortól látogatható, de a Szemlő-hegyi akár babakocsival is, ugyanis végig akadálymentes. Kapcsolódik hozzá egy interaktív kiállítás és a felszínen egy tanösvény is. Barlang tematikában mindenféle későbbi játékhoz és beszélgetéshez jó belépő program.

Szigetszentmiklósi tanösvény

Meglepően kevesek által látogatott tanösvény a ráckevei Duna-ág mellett (a helyi lakosok is csak a parkoló melletti játszótérig jönnek el), pedig nagyon vadregényes a lápon átívelő kis hidacskákkal. A séta közben etethető hattyúk és kacsák, érdemes tehát elemózsiát magunkkal vinni.

Színház, bábszínház

Egy átlagos hétvégi napon közel harmincféle gyerekelőadásból lehet választani. A választék böngészhető például több tematikus gyűjtőoldalon is. Szinte mindig akad közöttük egy vagy kettő ingyenes is, persze lehet, hogy a város másik végében. Nyáron sok szabadtéri előadás is látogatható, például egy-egy fesztiválhoz kapcsolódóan.

Tarzan park

Ez tulajdonképpen egy gigantikus játszótér, vagy sokkal inkább húsz gigantikus játszótér együtt egy stadion nagyságú területen. Rengetegféle hinta, egyensúlyozó játék, óriáscsúszda és tematikus mászóka (kalóz, lovag, stb.). Az óriáshajón háromtól tízéves korig minden korosztály elvan, másfajta szerepjátékot tolva a Ruminitől a hadihajóig, és ezek valahogyan összeállnak egy szürreális performansszá. Minden játszótérnek ilyennek kellene lennie: köztereken, ingyenesen. Ezért ugyan fizetni kell, de megéri, jól karbantartott, nagyon érdekes játékpark, ahol nyáron a vizes részleg (placcs-placc) az egyik legfelkapottabb rész. Vigyünk fürdő-vagy váltóruhát a gyerekünknek!

Természettudományi Múzeum

A kiállítás nagyobb része kevéssé érdekes kisgyerekek számára (sok-sok vitrin), iskolás korúaknak viszont annál inkább. Viszont a földszinten a halak és a kis fahíd, az emeleten a kitömött állatok és a foglalkoztató szoba már sokkal inkább a kisebbek kedvence lehet. Esetleg a dínók az udvarban, de ne számítsunk túl sokra. Gyakran vannak egészen érdekes, "pecsétgyűjtögetős" programok a nagy aulában.

Tropicarium

Ha a tenger és a halak vonzzák a gyermekünket, akkor kihagyhatatlan program. A CsoPa mellett a Campona másik közismert attrakciója, hétvégén irreálisan sok emberrel. Tipp: parkoljunk az ide vezető bejárat mellé, mert a Campona tele van elképesztő mennyiségű százforintos érmével működő játékkal.

Vár

Full felnőtt programnak tűnik, pedig különösen a Dísz tér felőli oldal nagy tereivel tökéletesen alkalmas szaladgálásra. A Palota út felől felmehetünk lifttel, a Clark Ádám tér felől pedig siklóval – és akkor összeköthető egy sétával a Duna-korzón, majd a Lánchídon át.

Várkert Bazár

Nagy zegzugos kert rengeteg lépcsővel, mozgólépcsővel és lifttel, a gyerekek nagyon szeretik az ilyesmit, egyes ünnepekhez kapcsolódóan olykor ingyenes gyerekprogramok is vannak. És már a BKK hajó is megáll itt.

Városligeti csónakázótó

Instant vízibicikli-élmény (télen korcsolyapálya) a város közepén. Csak óvatosan, mert semmi árnyék nincs. Közelben a Vajdahunyad vára és az egész Városliget - szintén alkalmas felfedezésre.

Városi Tömegközlekedési Múzeum, Szentendre

Nem összetévesztendő a jelenleg bezárt Közlekedési Múzeummal, sem a Deák téri földalatti múzeummal, itt ugyanis mindenre fel lehet mászni. A belépő egy érvényes menetjegy. Valójában ez egy remíz a HÉV-végállomás mellett, ahová beállítottak számos leselejtezett és felújított járművet. Szülőként érdekes trip gyerekkoraink villamosait és trolibuszait újra látni belülről, pláne úgy, hogy a gyermekünk játssza a villamosvezetőt...

Vasúttörténeti park

A nagyobbik fiam abszolút kedvence, jó időben szinte csak ide akarna menni mindig. Több tucat mozdony vezetőfülkéjébe lehet szabadon felülni, de fel lehet mászni korabeli villamos tetejére vagy hajtányokra is. Többféle irányítható terepasztal mellett van egy nagyobb favonat-pálya, de lehet kerti vasúton meg lóvasúton utazni, vagy dízelmozdonyt vezetni. Az én kedvencem a Csajka sínautó, ami egy testközeli élményt ad arról, hogyan utaztak az elvtársak anno. Ha megéheznénk, igazi resti-hangulatú helyen lehet ebédelni.

Vonatozás

Közlekedésbe szerelmes gyerekeknek egy szimpla vonatozás is nagyon érdekes lehet. Budapesten belül maradva pl. Kelenföldről Kőbánya-Kispestre teljesen korrekt helyközi vonattal át lehet menni, ami végigmegy a városon, és gyerekek számára is kibírható ideig tart.

 + 4 tematikus gyerekprogram-kereső gyűjtőoldal:

Gyerekprogram ajánló

Én minden hétvégét azzal indítok, hogy ezen az oldalon átnézem, van-e mindannyiunk számára érdekes program. Egy helyen van minden, amiről amúgy csak egy adott városrész vagy egy speciális szubkultúra értesülne. Ennek az oldalnak köszönhetően voltunk már pl. a Cinkotai buszpályaudvar százéves fennállására rendezett nyílt napján, amit nagyon élveztünk, de a kutya se reklámozta.

Játszóházak

Összesen 63 játszóház, közösségi értékelésekkel.

Játszóterek

Sajnos ezt az oldalt már nem frissítik, de még mindig eléggé naprakész; ha a város egy adott pontján van dolgunk gyerekkel, jó segítség lehet, hol van a közelben a helyiek által is jónak értékelt játszótér.

Kirándulás

Nagyon jó túrajavaslatok gyerekkel - akár babakocsival, akár örökmozgó nagyobbakkal mennénk a természetbe.

Összeállította: Ur Anita, az Örömterv bloggere

Te is ajánlanál valami érdekes programot? Írd meg hozzászólásban!  

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - FEKETE JÁNOS2016.07.25. 11:48

A GYEREKNEK LEGJOBB A TERMÉSZET,MONDJUK EGY JÓ KIRÁNDULÁS,A SZÜLÖKKEL,VAGY ANYUVAL!