Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni, értékesíteni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Szoptatni bárhol, bármikor

 

Szoptatni bárhol, bármikor

Augusztus 1-je az anyatejes táplálás világnapja. Ebből az alkalomból olyan édesanyák gyűlnek majd össze egy közös piknikre, akik azt vallják: "Szoptatni természetes bárhol, bármikor!"

A szoptatás egyike azoknak a témáknak, amik miatt valóságos harc tud kialakulni. Anyatej vagy tápszer? Igény szerint vagy időbeosztás alapján szoptatni? Fejni vagy nem fejni? Nyilvánosan vagy otthon? Pár hónapig vagy évekig? Sok itt a kérdés, és mindenkinek megvan a saját válasza.

A Piknik a szabad szoptatásért program facebook oldalán hosszú üzenetben fogalmazzák meg kérésüket az édesanyák. Minden olyan szereplőhöz szólnak, akik résztvesznek a szoptatási szokások kialakulásában, formálásában. A szervezők és résztvevők azt kérik, tartsák tiszteletben a véleményüket, emellett viszont hangsúlyozzák, nem csak szoptatással lehet valaki jó anya. 

"Mi, szoptató anyák és babáik, anyákat támogató apák, testvérek, családtagok, barátok és ismeretlenek, augusztus 1-jén, "A Szoptatás világnapja" alkalmából összegyűlünk, hogy jelenlétünkkel megmutassuk: a szoptatás, mint láthatatlan kötelék fontos nekünk, a gyermekünkkel való kapcsolódásunk egyik módja, családi életünk része, és egyben egy folyamat, amely túlmutat a tápláláson, és amelynek módjáról és időtartamáról felelős döntést tudunk hozni szülőként. 
Hiszünk abban, hogy mindenki a legjobbat akarja a gyermekének. A jó anyaságot nem szoptatásban mérjük, és tudjuk, hogy az optimális kötődés, az anyai szeretet, a válaszkészség és a testközelség nem szoptatásfüggő. 
Mi anyaként szoptatunk, a családi rendszerünk így állt össze, és kérünk, hogy ezt tartsd tiszteletben! 

Kérjük, ne mondd, hogy ne szoptassunk! Rutinszerűen ne javasold, hogy válasszuk el a gyermekünket!

Egy ilyen tanács után nagyon nehéz helyzetbe, dilemmába kerülhetünk, így ok nélkül ilyet akkor se mondj, ha te: 

- gyermekorvos, védőnő vagy, hiszen igény szerinti, kizárólagos szoptatás ajánlott az első hat hónapban, és ezután a szoptatás folytatása az anya és a baba igényei szerint, amíg ők szeretnék. Az anyatej ideális táplálék, előnyös tulajdonságai ismertek. A kisbaba, kisgyermek igényeihez igazodik, és mi hiszünk abban, hogy normál esetben nincs szükség a szoptatás korlátozására. 

- nőgyógyász, szülésznő, védőnő vagy, és várandósgondozást végzel: Tudjuk, hogy a problémamentes, normál várandósság alatt lehet szoptatni. Kérünk, hogy rutinszerűen ne javasold az elválasztást! Ha a kisbabánk megszületett, és tandem szoptatunk, kérjük, ebben támogass minket. Emellett minden szülés körüli szakembert kérünk, hogy minden szülés után, a szülés módjától függetlenül támogassa az aranyórát és a zavartalan anya-baba bőrkontaktust.

- ha az egészségügyben dolgozol: Azt tapasztaljuk, hogy sokszor jószándékkal, de feleslegesen javasolják az elválasztást vagy épp a szoptatás ideiglenes felfüggesztését a szakemberek. Kérjük, segíts, hogy szoptatásbarát gyógyszert, eljárást találjunk, és kérjük, hogy ne mondd, hogy nem szoptathatunk, miközben lehetne (pl. röntgen vagy helyi érzéstelenítés esetén, altatás után, stb.)

- ha bölcsödei gondozó, óvónő vagy: A közösségbe kerülésre hivatkozva, kérjük, ne kérd, hogy fejezzük be a szoptatást, még akkor sem, ha számodra meglepő, hogy egy ekkora gyermeket szoptatnak. A beszoktatás időszaka amúgy is kihívás a családunk számára, és gyermekünk életében is nagy változást hoz, hogy bölcsis, ovis lesz. Nem szeretnénk rátenni még a hirtelen elválasztás terhét is, és tudjuk, hogy sok szoptatott gyerek illeszkedett már be sikerrel közösségbe a mi gyermekünk előtt is. Hiszünk abban, hogy biztosabban, nyugodtabban teszi meg ezt a nagy lépést, ha az otthoni életének még része marad a szoptatás. Közösségbe kerülve az immunrendszerének is támogatást nyújtanak az anyatej ellenanyagai. Azt tapasztaltuk, hogy pusztán a szoptatás ténye nem nehezíti a beilleszkedést, sem az óvodai, bölcsődei alvást. Sokan szeretnénk kivárni a természetes elválasztódást, melynek ideje a kutatások alapján 2,5-7 éves kor közé tehető.

- ha biztonsági őr, eladó, közlekedési eszköz vezetője, teremőr, pincér, stb. vagy: Jó, ha tudod, hogy a szoptatás nehezen tervezhető, így előfordul, hogy az otthonunkon kívül szeretné a kisbabánk, hogy megszoptassuk. A szoptatásban pont az a jó, hogy bárhol, bármikor megszoptathatjuk éhes vagy épp nyugtalan gyermekünket. Számtalan módja van annak, hogy ezt feltűnés nélkül tegyük, és nem célunk megbotránkoztatni senkit sem.Ezért kérünk, hogy ha szoptatunk, ne szólíts fel távozásra. Köszönjük, ha informálsz arról, ha van szoptatós helyiség, de kérjük, hogy fogadd el, ha nem megyünk oda. Számtalan oka lehet annak, hogy nem ott szoptatunk (foglalt, koszos, nem férünk be nagytesókkal, mással beszélgetünk épp, stb.).

- rokon, ismerős, ismeretlen vagy: 
A szoptatás magánügy, családunk belső ügye, személyes döntésünk. Köszönjük, ha támogatóan állsz hozzánk, és nem minősítesz, akkor sem, ha te nem szoptattál, és akkor sem, ha szoptattál, de más rendszerben, más tanácsok alapján, más szemlélettel tetted, teszed."

A budapesti eseményről további információ ITT található, a vidéki városok közül pedig Szombathely csatlakozott. Az általuk szervezett programra ITT lehet jelentkezni.

/A kép forrása: www.todaysparent.com/ 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!