Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Tudtad, hogy fejlesztőközpont működik a nappalidban?

 

Egy óvónő ismerősöm úgy kezdte a tanévet, hogy elmondta a szülőknek: ha a gyerek azt meséli otthon, hogy "Nem csináltam semmit, csak játszottam", akkor biztos, hogy nagyon jó napja volt.

Hiszen a kicsik nyelve a játék. Mindent ezen keresztül értenek meg, játszva tanulnak, így vezetik le a frusztrációjukat, teljesen felszabadulnak közben.

De nem is kell ovis korig várni. A szülők már a gyerek második életévében arra lesznek figyelmesek, hogy elkezd "úgy igazán" játszani, egyedül, elmélyülten tenni-venni.
A mozgása és kommunikációja is egyre ügyesebb lesz, már stabilan jár (sőt, fut, szalad, rohan mindenhova), és szép lassan megérkeznek az első szavak is. Micsoda változások! Mindeközben pedig szivacsként dolgozó agya mindent magába szív, elraktároz. Pedig a gyerek "csak" játszik. Ilyenkor jön a nagy kérdés: mégis, mivel játsszon?

Nem érdemes annyi tárggyal körülvenni, hogy már térdig gázoljon benne a család. Inkább a minőségi, és sokféleképpen használható játékokat célszerű keresni. Olyanokat, amikben nem készen kapja a megoldást, hanem használhatja kézügyességét, kreativitását és alkothat.

Építőjátékok, egyszerű kirakók mindenképpen legyenek a készletben, már fiús és lányos kivitelben is lehet kapni mindent. Majd következhetnek az első szerepjátékok kellékei.

Vannak olyan játékok, amikben pedig mindez egyesül. Ilyen például a Duplo vonat, ami már kétéves kortól élvezhető. A színek, formák és barátságos figurák rögtön elvarázsolják a gyerekeket, és a hosszútávon gondolkodó szülők is örülhetnek. A játék biztosan sokáig szórakoztatja majd a kicsit, mert kiváló minőségű, és sokrétűen használható. Olvasd el a Duplo vonat összerakásáról szóló fényképes összefoglalót!


Kezdetben csak figyeli a vonat mozgását, a sínek összerakásához pedig felnőtt segítségét kéri. Később már próbálkozni fog az önálló pályaépítéssel, majd jöhetnek a történetek, amiket a vonathoz kapcsol. Kik utaznak, hova mennek, mit csinálnak, mit szállítanak a kocsik, stb?

Egy ilyen egyszerű(nek tűnő) játék alatt nem is gondolnánk, mennyi mindenben fejlődik a gyerek! Az alkatrészekkel való munka magasabb szintre emeli a finommotoros készségeket, a koncentrációt, logikát, türelmet. Ha nem sikerül valami elsőre (és másodikra, sokadikra sem…), de egyszer végre egyben maradnak az építőelemek, a gyerek megtapasztalja, hogy érdemes újra próbálkoznia. Egyre találékonyabb lesz, egyre rövidebb idő alatt eléri a célját. Nő az önbizalma, hiszen egyre több mindenre lesz képes. Tapssal és ujjongással biztatja, dicséri magát - meg is érdemli az elismerést!

A körülbelül két és féléves korban megjelenő szerepjáték iránti érdeklődés remek alkalom arra, hogy kiadja a benne felgyűlt feszültséget, újra játssza a számára nehéz helyzeteket, pl. egy vonatbaleset, meghibásodás, majd javítás (!) formájában. Ha együtt játszunk a gyerekkel, sok olyan információt megtudhatunk, amire nem lenne alkalmunk, ha "csak úgy" leülnénk beszélgetni. Mi foglalkoztatja, milyen témák, szerepek érdeklik, milyen értékeket tart fontosnak?

Előfordul, hogy a közös játékot nehéz besűríteni egy fárasztó munkanapba, de ha csak tehetjük, találjuk meg az idejét! Ha 15-20 minőségi, vidám percet együtt töltünk vacsora után, az nem csak az aprónépet, de minket, felnőtteket is feltölt energiával és szeretettel. 


A cikk megjelenését a kockavilag.hu támogatta. 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!