Gyerekkel vagyok

A lányos fiúk országa: Számoa

 

Kutakodásaim alkalmával ezúttal megint messzebbre röppentem, Hawaii irányába. Itt bukkantam rá egy csendes-óceáni szigetországra, melynek társadalma megfogta a figyelmemet. Kelleni fog a strandpapucs meg a törölköző: indulunk Számoára! Tanczer Viki vendégposztja a "Gyerekek a Föld körül" blogról.

Ennek a posztnak az olvasása közben el kell, hogy engedjük a fantáziánkat. A feladat az lesz, hogy elképzeljük, hogy vannak nők, vannak férfiak és van ezek mellett egy harmadik nem is. Ide sorolódnak azok, akik fiúnak születtek, de lánynak nevelték őket. Képzeljük el azt, hogy van egy kultúra, ahol mindez teljesen természetes, és a jelenség teljesen elfogadott.

Az európai kultúrában felnőve még mindig nem tudom ezt a feladatot gondolati korlátok nélkül játszani. Továbbra is csak nehezen tudom azt elképzelni, hogy ez a harmadik nem nem sorolható be a LGBT kategóriák egyikébe sem, mert az ottani felfogás szerint ez a harmadik nem annyira természetes, mint hogy vannak férfiak és nők.

Szóval adott Számoa, mely a Fidzsi-szigetektől északra fekszik. Az ország tíz szigeten helyezkedik el és úgy 190 ezren lakják. ennek a közösségnek kb. 1-5%-a fa’afafine. Így hívják azokat a férfiúi testben nevelkedett nőket, akik a fent említett harmadik nemet alkotják. Az elnevezésük is erre utal: a fa’afafine szó ugyanis „nőies”-et jelent. A fa’afafine-ok esetében általában már gyermekkorban észreveszi a környezet, hogy a kisfiúk bizonyos női tevékenységekre jobban fogékonyak, jobban érdeklődnek a lányos játékok iránt, otthonosabban mozognak a női szerepekben. Így elkezdik őket lánynak nevelni, pontosabban szólva engedik azt, hogy a kisfiúk feminin oldalukat szabadon megéljék. A számoa-i felnőttek ebben semmi betegeset, szégyenleteset nem látnak. Ahogy abban sem, hogy ezek a fiúk később, mivel nőként fogadják el őket, a lányokhoz hasonlóan a férfiakhoz vonzódnak. Ezeket a lányos fiúkat a fa’afafine-ok csoportjába sorolják, így egy elfogadott számoa-i társadalmi-kultúrális kategóriát kapnak, és a probléma "le van tudva".

Egy fa’afafine-nel készített interjú tanúsága szerint a jelenséget azért lehet nehéz megérteni, mert a nyugati társadalmak skatulyáiba próbáljuk meg beilleszteni. Ott a kisfiúkat fiúnak, a kislányokat lánynak nevelik. Az ettől eltérő gyerekeket pedig a nemi identitás zavarával bélyegzik meg. Számoán viszont egy női dolgok iránt érdeklődő, gondoskodó fiú magatartását nem tartják "kórosnak", hanem a fa’afafine-ekre jellemző viselkedésként nyugtázzák. Nem próbálják meg kijavítani, vagy visszaterelni a kisfiúkat a saját vágányukra, hanem elfogadják őket.

Egy fa'afafine gyerekekkel (Forrás: thsppl.com)

Egy interjúalany szerint a fa’afafine-ok jelenségét több antropológus a XX. század eleje óta félremagyarázta. A jelenlegi kutatások szerint mindezt úgy lehet a legjobban megérteni, ha félretesszük a szexuális identitás kérdését, de még a férfi és nő kategóriákat is. Számoa ugyanis egy közösség-, és kevésbé egyénorientált társadalom. A hangsúly a nagyobb rokonságon és a falvak közösségein van, mint az egyes emberen. A nemi identitást inkább a közösségben végzett szerep határozza meg, és nem annyira a biológiai adottságok. Ha valaki társadalmilag és szexuálisan a női szerepet vállalja, akkor őt nőként fogadják el. Így például egy számoa-i férfi és egy fa’fafine kapcsolata heteroszexuális kapcsolatnak számít. (Nem is sorolják be a fa’afafine-okat a homoszexuálisok közé, ami mellesleg tabunak számít az itteni társadalomban. Előfordulhat például olyan, hogy egy fa’afafine énekel a templomi kórusban és a pap prédikációja pedig arról szól, hogy mennyire istentelen melegnek lenni.)

De miért alakul ez így, hogy egyes kisfiúk kislányként nőnek fel? Több forrásban lehet arról olvasni, hogy korábban ha egy családban nagyon sok fiúgyermek és túl kevés lány született, akkor kiválasztottak egyet közülük, akit a továbbiakban lányként neveltek tovább. Mindezt azért, hogy legyen, aki az anyának segít a ház és a közösség körüli munkákban. Ezt a fiúgyermeket lánynak is öltöztették, hajába virág kerülhetett, és a női szerepeket és feladatokat tanították meg neki. A kiválasztás során szerepet játszott, ha a kisfiú eleve gondoskodóbb természet volt és érdeklődött az efféle tevékenységek iránt. Így leginkább azokból neveltek kislányt, akik hajlottak erre.

Egy interjúalany (aki mellesleg férfi külsővel éli az életét) azt nyilatkozta, hogy teljesen normális gyerekkora volt fa’afafine-ként, szerető, elfogadó környezetben nevelkedett és senki nem bántotta azért, hogy lányruhákat hord. Egy másik interjúalany bevallása szerint az ő esetében az "átáll(ít)ás" nagyon megnehezítette a sorsát. Őrá ráerőltették a leányszerepet, holott pontosan tudta magáról, hogy fiú. Teljesen idegen volt neki, hogy az anyja lányruhába öltöztette és nyakláncot tett a nyakába. A többi fiú folyamatosan támadta a lányossága, gyengesége miatt, többször megszégyenítették. Kamaszkorában olajat csempészett, majd a sportba menekült, így profi rögbi játékossá vált. Ezekkel a "macsós" dolgokkal akarta bizonyítani férfiúi oldalát, hogy ellenpontozza azt a szerepet, amit ráerőltettek.

Manapság már nem jelölnek ki lányokat a családok, a fa’afafine gyerekek egyszerűen úgy nőnek fel, ahogy szeretnének. Nem bátortalanítják el őket, nem próbálják meg terelgetni a kisfiúkat a fiús dolgok felé. De nem is kell. Ahogy a nyugati társadalomban normális, hogy a kisfiúkat fiúnak, a kislányokat lánynak nevelik, Számoán semmi baj nem származik abból, ha a szülők a fiúgyermeküket fa’afafine-nek nevelik.

Forrás és képek: psychologytoday.com, bbc.com, thefinancetoday.net, thsppl.com, people.wku.edu, pireport.org, sbs.com.au, psychologicalscience.org

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Szólj hozzá elsőként!

Szerepelj az oldalon!

Szívesen megosztanál Te is egy történetet?
Hirdetni szeretnél? 

Folytassuk a közös gondolkodást
e-mailben vagy telefonon!

Elérhetőség: 

Czecz Fruzsina
hello@gyerekkelvagyok.net 
30/525-69-89

Szavazás

Hány évesen vállaltad az első gyereket?

Szavazok

Partnerségben

Megosztás